Barnens museum

Det finns mycket roligt för barnfamiljer att göra på Ålands sjöfartsmuseum. Sjöfartsmuseets utställningar är interaktiva på riktigt. Här finns en mast att klättra i, en livflotte och flera typer av fartygsbostäder att stiga in i, ett stuvningspussel, en lasthanteringsstation och en bryggsimulator. Dessutom har vår maskot, skeppsråttan Ruby, byggt egna små utställningar runt om i museet. Dem hittar du i råtthålen - leta på låg höjd!

Toalett med skötbord finns på flera våningsplan, hissar och ramper gör att alla kommer fram överallt på museet så det är lätt att ha med de allra minsta till Ålands sjöfartsmuseum.
 

Ruby och Havet

Korallen

Gå på skattjakt

Piratklubben

 

Ruby och Havet barn

Ruby och Havet

Sjöfartsmuseets nya barnrum Ruby och Havet är en fantasifull värld både ovan och under vattenytan. Här får barnen bekanta sig med vrak, havsdjur, sjöjungfrugrottor, men även ta sig upp ovan ytan och bli havsforskare ombord på forskningsfartyget r/v Ebba. 

Tillgänglighet är en viktig del av vårt arbete på Ålands sjöfartsmuseum och i Ruby och Havet finns det hiss så att alla kan ta sig upp till vattenytan.

Ruby och Havet är öppet under museets normala öppethållningstider.


Linnea med cyklop

 

Ruby och Havet har byggts och planerats tillsammans med Sture och Johnny Ahlström, som även byggde vår populära barnutställning "På resa med Chiefen och Sally Jones" som visades 2013-2015. Utställningen har därefter visats på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg, på Forum Marinum i Åbo och för tillfället på Sjöfartsmuseet i Oslo. 

Förverkligandet av Ruby och Havet stöds ekonomiskt av Alandia Försäkring, Eckerölinjen och Optinova.

 

Julia i Korallen

Korallen

I anslutning till Ruby och Havet öppnade vi i oktober 2017 barnverkstan Korallen, där barn tillsammans med medföljande vuxna kan bygga en liten flotte av återvunnet material. Det finns även färgläggningsbilder föreställande allt från piratflaggor och segelfartyg till skeppsråttan Ruby.

Korallen är öppen under museet normala öppethållningstider.

 

 

Ga pa skattjakt

Gå på skattjakt

Att gå på skattjakt är både spännande och lärorikt. Du får ett frågeformulär i receptionen och får sedan upptäcka hela museet genom att svara på frågor om våra fina föremål. När du har genomfört skattjakten finns det en skattkista där du får hämta en egen liten skatt att ta med dig som ett minne från Sjöfartsmuseet.

 

 asm pommern barnaktivitet 1

Piratklubben

Ålands sjöfartsmuseum och Pommern är en del av Piratklubben som är barnens egen klubb på Åland. Medlemskapet i Piratklubben är gratis och aktiviteterna som ordnas av medlemsföretagen passas bäst för barn i åldern 4-12 år. Piratklubbens egen maskot heter Peppi Pirat och henne kan man träffa ibland ombord på Pommern eller på Sjöfartsmuseet. På Piratklubbens hemsida finns all information som barnfamiljen behöver för ett lyckat besök på Åland. 

Peppi Logo liten RGB

 

 

Pommerns mönstringsrulla

Pommerns nya besättning finns nedtecknad i Pommerns mönstringsrulla. Som besättningsmedlem stöder du Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseums satsning på den nya besöksupplevelsen ombord på Pommern som öppnar i maj 2019.

 

Bläddra i mönstringsrullan här

 

Vill även du bli en del av den besättning som seglar Pommern in i framtiden? Läs mera här

 


Tack för ert stöd!

Bli besättning på Pommern

Den fyrmastade barken Pommern är Ålands mäktigaste symbol och ett unikt fartyg i världen - i princip oförändrad sedan den dag då hon lämnade varvet i Skottland 1903. 

Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum satsar stort på en ny besöksupplevelse ombord på Pommern. Med utställningen Pommern – 100 dagar under segel ger vi liv åt fartyget och lyfter fram besättningens egna berättelser. Det blir en spännande "nära historien"-upplevelse där besökarna får upptäcka och uppleva Pommerns historier med alla sinnen.

Den nya besöksupplevelsen öppnar för allmänheten första maj 2019.

Nu finns möjligheten att bli en del av den besättning som seglar Pommern in i framtiden. Genom en donation till Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum får du Ditt eget namn eller någons Du vill fira nertecknat i Pommerns mönstringsrulla. Välj själv den befattning som passar bäst; apprentice, matros, segelmakare eller befälhavare. Din gåva hjälper samtidigt stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum att bevara Pommern som bärare av Ålands maritima kulturarv.

Samlar du flera mönstringsbevis av samma grad kan du uppgradera dig till en högre befattning. Till exempel om du har fyra apprenticebrev kan du begära uppgradering till matros osv. 

Mönstringsbevis

Apprentice - 25 euro
Personligt mönstringsbevis och inskrivning i Pommerns mönstringsrulla på Sjöfartsmuseet.

Matros - 100 euro
Personligt mönstringsbevis, inskrivning i Pommerns mönstringsrulla och inbjudan till en VIP-kväll på Pommern.

Segelmakare - 250 euro
Personligt mönstringsbevis, inskrivning i Pommerns mönstringsrulla, inbjudan till en VIP-kväll på Pommern samt en unik minnesgåva tillverkad i trä från Pommerns däck av den åländske hantverkaren Peter Lindberg.

Befälhavare - 1 000 euro
Personligt mönstringsbevis, inskrivning i Pommerns mönstringsrulla, inbjudan för två till en VIP-kväll på Pommern samt en unik minnesgåva, tillverkad i trä från Pommerns däck av den åländske hantverkaren Peter Lindberg.

 

Du kan beställa mönstringsbevis här eller på Ålands sjöfartsmuseum. Då du beställer här skickas beviset till önskad adress. 


 

Beställarens uppgifter:
Förnamn(*)
Du måste fylla i detta fält

Efternamn(*)
Du måste fylla i detta fält

E-post(*)
Vänligen kontrollera e-postadressen

Vilken typ av mönstringsbevis önskar Du beställa?(*)
Du måste göra ett val i denna lista

Vem mönstrar på?
___________________________________________________
Förnamn(*)
Du måste fylla i detta fält

Efternamn(*)
Du måste fylla i detta fält

Postadress(*)
Vänligen fyll i postadress

Postnummer(*)
Vänligen fyll i postnummer

Ort(*)
Vänligen fyll i ort

Födelseår(*)
Vänligen fyll i födelseår

E-post
Vänligen kontrollera e-postadressen

___________________________________________________
Vart ska mönstringsbeviset levereras?
Leveransadress(*)
Vänligen välj vart vi skall leverera mönstringsbeviset

Postadress(*)
Vänligen fyll i postadress

Postnummer(*)
Vänligen fyll i postnummer

Ort(*)
Vänligen fyll i ort

  

"En stor, råtacklad lastdragare bevarad sådan hon var när hon plöjde oceanerna, med djupsjöseglarens äkta patina och bouquet på nästan allt ombord får man söka förgäves efter över hela jorden. Pommern är unik!"
Björn O. Svensson, "Pommern Mariehamn: Från lastdragare till museiskepp"

SEPTEMBER-MAJ

ÖPPET DAGLIGEN 11:00 - 16:00

JUNI-AUGUSTI
öppet dagligen 10:00 - 17:00