aktuellt däck

Följ Pommerns renoveringsarbete

Det är många som undrar vad som händer ombord på Pommern. Här kan du följa renoveringsarbetet.

 

Segelfartyget Pommern som brukar ligga nedanför Sjöfartsmuseet har flyttat lite längre norrut, till den s.k. Sopudden, och kommer under 2017-2018 att genomgå stora renoveringar. Bland annat byts huvuddäcket, mesanmasten restaureras och en ny besöksupplevelse är under planering. Eftersom Pommern är stängd under renoveringsperioden uppdaterar och berättar Ålands sjöfartsmuseum om vad som sker ombord genom social media; Instagram och Facebook, samt genom inlägg här på vår hemsida. Se till att ni inte missar något: gilla vår Facebook sida, lägg till Ålands sjöfartsmuseum @alandssjofartsmuseum på Instagram och följ vår hemsida!

Mars 2018

I mars blir vi klara med däcksprojektet; vi har drevat och beckat klart! Nu följer lite finjusteringar och slutbehandling av trädäcket. En lansering av ny hemsida sker i mars och uppdatering från Pommern och arbetet ombord kommer få ett annat utseende. Vi tackar alla som troget följt renoveringsarbetet här på hemsidan, Instagram och Facebook!

Sista biten drevad och beckad

 

Februari 2018

Vi hoppas och tror att vi blir klara med däcksläggningen (drevning och beckning) inom februari. Befälsavdelningens skriftliga renoveringsunderlag är klart. Vi arbetar med förberedelser inför den nya besöksupplevelsen ombord.

Lars Erik drevar slutspurt

Januari 2018

Pommerns hantverkare fortsätter att dreva, becka och skrapa bort spillt beck på huvuddäcket. Andra pågående projekt sker i stuerthytten och timmermansschappet. Vi arbetar med ett underlag inför kommande restaurering av befälsavdelningen.

Bosse skrapar beck3

December 2017

Drevning pågår. Vi har nu kommit ungefär halvvägs. I snitt läggs tre lager lindrev följt av tre lager kokande beck per nåt. När becket stelnat skrapar vi bort spill. Trädäcket behandlas sedan med en alkydolja med god inträngningsförmåga.

Däcket

November 2017

I novembermånad drevar vi. Först bankar vi ned lindrev i däcksnåterna och sedan hälls kokande beck på. I övrigt fortsätter renovering av timmermansschappet och stuerthytten får sig en uppfräschning. Mesanmasten och -gaffeln har sandblästrats och målas. Nya block tillverkas för mesan. 

Thomas drevar1

 

Oktober 2017

Sista nya däcksplankan är lagd! Nu följer hyvling av däcksplankskanter, behandling av däcket samt drevning. 

Sista nya plankan

September 2017

Huvuddäcket har snart lagts klart och vid månadsskiftet september/oktober planerar vi att påbörja drevningen. 

Lasse mäter

Augusti 2017

Däcket fortsätter att ta form. Vi förbereder den nya besöksupplevelsen ombord. Till det vanliga underhållet hör restaurering av kaptenssalongens skylight och timmermansschappet.

Madde1

Juli 2017

Vi fortsätter att lägga däck. Ca 600m2 däck läggs, ca 5100 däcksbultar används, ca 570 kg drev ska drevas och ca 100 kg beck kommer hällas i den ca 5,5 km långa nåten.

Petter lägger däck

Juni 2017

Under junimånad lägger vi däck. Vi hyvlar och formanpassar däcksvirket före vi lägger det, därefter slås bultarna ned och sen pluggar vi igen plugghålen.

Jonas lägger däck

 

Maj 2017

Ståldäcket är färdigt slungblästrat av BlästerMäster och Pommerns egen besättning har rostknackat där blästrarna inte kommit åt. Målare från Högmans måleri sprutmålar ståldäcket i rostskyddande syfte. Under majmånad kommer snickare från Sagulins snickeri att påbörja hyvling av däcksvirket och förhoppningsvis kommer vi kunna påbörja däcksläggningen snart. Vår däcksläggningskonsult Morten Hesthammer från Hardanger fartojvernsenter besöker Pommern inför uppstarten och det råder full aktivitet ombord!

Målare

 

April 2017

Allt gammalt däcksvirke på huvuddäck är nu bortplockat och lossat och plastintäckningen av Pommern är färdigställd. Ståldäcket är framme och DC svets skär ur gamla lagningar och styckar i nytt stål där däcket är skadat. Under april kommer ståldäcket att slungblästras och målas. Manskapsskansens restaurering är klar. 

Sista däcksplankan

 

Mars 2017

Pommerns personal och volontärer jobbar så det ryker! Pga väderleken har plastintäckningen av väderdäck dock dragit ut på tiden men det stoppar inte våra effektiva grabbar. Numer är ståldäcket framme på största delen av huvuddäck, vi har slagit upp alla däcksbultar och rivit bort de gamla däckplankorna så långt plasten täcker. En virkesrutsch har konstruerats och en del av det gamla däcksvirket har redan lastats av. Vår båtsman har ett specialkok på gång där han förbereder fårfett blandat med zinkvitt till fårtalg, något som vi kommer använda för att vattenförsegla och rostskydda det nya däcket och däcksbultarna. Spana in våra sociala media kanaler Instagram och Facebook där filmer och bilder finns från alla arbetsmoment. 

Första däcksplankan

Februari 2017

Vi arbetar vidare med vintertäckningen. En taklucka har konstruerats där vi ska kunna ta in virke och en dörr håller på att byggas av en av våra uppfinningsrika museitekniker. Allteftersom vi täcker in Pommern med plast slår vi upp däcksbultarna i huvuddäcket. Spana gärna in våra Facebook- och Instagramsidor där vi har laddat upp två filmer från däcksbultsuppslagningen. På Facebook hittar du "pluggfilmen" under videoklipp: Pluggarna flyger! Vi jobbar också med restaureringsarbete i manskapsskansen och oljeförrådet. Det hör till det normala underhållsarbetet ombord.

Folke

Januari 2017
Pommern skiftades från sin plats nedanför Ålands sjöfartsmuseum till Landskapskajen på Möckelö den 29 november 2016 i kavlugnt väder på bogser från SubSea och med assistans av Ålands Sjöräddningssällskap. På vår sida på Facebook finns en film från flytten. Filmen finns under videoklipp: Pommern flytt november 2016.

Den 1 december 2016 i strålande solsken, torrt väder och med någon minusgrad lyftes mesanmasten ur med hjälp av två förare och kranar från EK lyft. Nu kommer masten restaureras av Landskapsverkstaden på Möckelö. Man kommer blästra själva stålrören (masten och gaffeln) medan Pommerns egen besättning arbetar med märskorg, wire och tågvirke. Masten är i stort behov av restaurering och senast man gjorde större åtgärder på mesanmasten var åren 1991-92.

Pommern mesanlyft

I övrigt arbetar Pommerns besättning med vintertäckningen. Det har tagit längre tid än vanligt då vi denna gång ska täcka hela väderdäck. Normalt täcker vi backen och poopen (de höjda däcken i för och akter), men i och med däcksbytet som kommer ske oavsett väderlek, har vi varit tvungna att täcka allt. Pommerns volontärer är ovärderliga och i alla sorters väder ställer de upp med skruvdragare i högsta hugg och med alltid lika glatt humör. Som med mycket inom sjöfarten beror mycket på väderlek och nu inväntar vi en lugn dag för att kunna påbörja intäckningen med plast, vi vill ju inte att plasten eller gubbar ska blåsa till sjöss! Backen har täckts in med plåtar.

Stig Henriksson volontär

Så håll er uppdaterade och följ Ålands sjöfartsmuseum och den gamla damen!

 

SEPTEMBER-MAJ

ÖPPET DAGLIGEN 11:00 - 16:00

JUNI-AUGUSTI
öppet dagligen 10:00 - 17:00